Stekkerschema’s voor aanhangers

Het kan wel eens gebeuren dat u de aanhangwagen afkoppelt en daarbij de stekker vergeet. Het gevolg is een kapotte stekker of zelfs stekkerdoos. Het aansluiten of repareren van de verlichting van uw aanhanger kan erg lastig zijn. Vandaar dat wij op deze pagina door middel van stekkerschema’s het één en ander duidelijker willen maken voor u.

Stekkers voor aanhangwagens

Om de aanhangwagen van verlichting te voorzien kunnen er verschillende soorten stekkers zijn aangesloten. Voor 1996 zaten op vrijwel alle aanhangwagens een 7-polige stekker. Echter werd het vanaf 1996 verplicht om op nieuwe aanhangers een mistachterlicht te voeren, hierdoor kon er alleen geen constante stroom meer aangesloten worden. Om die reden werden er nieuwe stekkers ontwikkeld. In Europa ging men 13-polige stekkers voeren. Hier zijn drie verschillende modellen van: De Multicon, Multicon West en de Jaeger 13-polige stekker, die laatste wordt het meest gebruikt.

Doordat in 2010 ook de achteruitrijverlichting een verplichting werd op aanhangers, heeft tegenwoordig iedere aanhanger met eigen kenteken een 13-polige stekker. Toch worden er nog steeds trekhaken gemonteerd met een oude, 7-polige stekkeraansluiting. Gelukkig bestaan er eenvoudige verloopstekkers om een aanhanger met 13-polige stekker aan te sluiten op een auto die beschikt over een 7-polige stekkeraansluiting. Andersom is er ook een verloopstekker te verkrijgen. Aanhangwagens Zuid-Holland heeft deze vrijwel altijd direct op voorraad.

Aansluitschema’s verschillende stekkers

Het aansluiten van de verlichting op een aanhangwagen is een lastige klus. Wij hopen het met behulp van onderstaande stekkerschema’s duidelijk aan u uit te leggen zodat u er op een goede manier mee aan de slag kunt gaan. U kunt de aansluitschema’s gebruiken bij zowel 7-polige stekkers en stekkerdozen als bij 13-polige stekkers en stekkerdozen (Jaeger of Multicon West).

Aansluitschema 7-polige stekker aanhangwagen

7-polige stekker stekkerschema's Aanhangwagens Zuid-Holland

Nr.
Code:
Functie:
Kleur:
1
L
Richting links
geel
2
54G
Mist achterlicht
blauw
3
31
Massa
wit
4
R
Richting rechts
groen
5
58R
Verlichting rechts + nummerplaat
bruin
6
54
Remlichten
rood
7
58L
Verlichting links
zwart

Aansluitschema 13-polige stekker aanhangwagen

13-polige stekker stekkerschema's Aanhangwagens Zuid-Holland

Nr.
Functie:
Kleur:
1
Richting links
geel
2
Mistlamp
blauw
3
Massa (voor contact 1 t/m 8)
wit
4
Richting rechts
groen
5
Verlichting rechts
bruin
6
Remlichten
rood
7
Verlichting links
zwart
8
Achteruitrijlampen
grijs
9
Permanente stroomdraad
Bruin/blauw
10
Plus geschakeld via contactslot
Bruin/rood
11
Massa voor 10
12
Vrij
13
Massa voor 9
Wit/zwart

 

Mocht u de stekkers alsnog niet aangesloten krijgen. Bij Aanhangwagens Zuid-Holland helpen wij u graag verder. Kom langs in onze showroom of maak online een afspraak voor onderhoud aan uw aanhangwagen.