Rijbewijs voor rijden met een aanhanger

Om met een aanhangwagen achter uw auto te mogen rijden heeft u rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig. Wat u exact nodig hebt, hangt af van de maximale toegestane massa en van het voertuig dat de aanhanger trekt (informatie gecheckt bij rijksoverheid.nl).

Afhankelijk van toegestane totaalgewicht

Welk rijbewijs u moet hebben voor uw aanhanger hangt af van het toegestane totaalgewicht. Dit is het eigen gewicht plus het maximale laadvermogen. Zo kan een aanhanger bijvoorbeeld een toegestaan totaalgewicht van 750 kilogram hebben. Als het eigen gewicht van de aanhanger dan 150 kilogram is, dan mag er nog 600 kilogram aan lading bij (laadvermogen). Kortom, het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht, maar om het maximaal toegestane totaalgewicht zoals dat bekend is van de aanhangwagen.

Rijbewijs B en aanhanger?

Heeft u rijbewijs B? Dan mag u:

  • Een aanhangwagen trekken met een totaalgewicht van 750 kilogram;
  • Een aanhangwagen trekken met een totaalgewicht van meer dan 750 kilogram als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3500 kilogram uitkomen.

Rijbewijs B+ (code 96) en aanhanger?

Heeft u een rijbewijs B+ (code 96)? Dan mag u:

  • Iedere aanhangwagen trekken als het gewicht van de auto en de aanhanger samen niet meer dan 4250 kilogram is.

Rijbewijs BE en aanhanger?

Heeft u een rijbewijs BE? Dan mag u:

  • Een aanhangwagen trekken met een totaalgewicht van maximaal 3500 kilogram;
  • Onder bepaalde voorwaarden een aanhangwagen gebruiken waarvan het gewicht meer is dan 3500 kilogram.

De regels voor BE zijn per januari 2013 veranderd. Heeft u uw gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden er andere regels. U mag dan namelijk te allen tijde iedere aanhangwagen gebruiken. Er is geen grens aan het totaalgewicht. Het enige waar u rekening mee dient te houden is de trekhaaklast. Deze moet groter zijn dan het daadwerkelijke gewicht van de aanhangwagen. De maximale trekhaaklast kunt u vinden in het kentekenbewijs of instructieboekje van uw auto, of via de website van het RDW.

Gewicht auto achterhalen

Om het gewicht van uw auto te achterhalen verwijzen wij u graag terug naar de website van het RDW. Hier vindt u welk totaalgewicht uw auto maximaal mag trekken en wat het leeggewicht plus het laadvermogen van uw auto is.

Gewichten van aanhangwagens op onze website

Bent u van plan om een aanhanger aan te gaan schaffen bij Aanhangwagens Zuid-Holland en zit u met vraagtekens over de gewichten? Bij alle producten die wij op onze website hebben staan vind u in de productspecificaties een totaalgewicht, een eigen gewicht en het laadvermogen van de aanhanger. Zo kunt u precies achterhalen wat voor soort aanhanger u koopt en welk rijbewijs u voor de aanhangwagen nodig heeft.

In de praktijk

Wilt u weten of alles bij u in orde is? Vul dan onderstaande tool in en kom erachter of u met de aanhangwagen die u op het oog hebt de weg op mag.

Met welk rijbewijs mag ik een auto met aanhangwagen besturen?
Volg de stappen om te controleren welk rijbewijs vereist is.

Totaalgewicht aanhangwagen
Minder dan 750 kg
Meer dan 750 kg
Totaalgewicht auto + aanhangwagen
Totaalgewicht auto + aanhangwagen < 3500kg
Totaalgewicht auto + aanhangwagen > 3500kg
Totaalgewicht aanhangwagen
Totaalgewicht aanhangwagen < 3500kg
Totaalgewicht aanhangwagen > 3500kg
Welk rijbewijs is benodigd?