Veelgestelde vragen over het rijden met een aanhangwagen

Wij krijgen regelmatig inhoudelijke vragen over het gebruik van en de regelgeving rondom het rijden met een aanhangwagen. Om die reden hebben wij onze veelgestelde vragen voor u op een rij gezet. Mochten er na het lezen van deze pagina nog steeds onduidelijkheden zijn. Neem dan gerust contact met ons op.

Worden aanhangwagens bezorgd?

Aanhangwagens Zuid-Holland bezorgd desgewenst aanhangers tot bij u voor de deur. Wij rekenen hier bezorgkosten voor, uiteraard spreken we dit wel eerst met u af.

Wat zijn de regels voor kentekens op aanhangwagens?

Vanaf 1 september 2003 voeren aanhangwagens in Nederland een eigen kenteken. Vanaf deze datum mogen aanhangers die meer dan 750 kilogram wegen alleen nog met een eigen kentekenbewijs en bijbehorende kentekenplaat de weg op. Wanneer u bij Aanhangwagens Zuid-Holland een nieuwe aanhanger aanschaft, vragen wij direct een kenteken aan bij het RDW. U hoeft hiervoor niet meer naar een postkantoor.

Wat is het maximale trekgewicht van mijn auto?

Als u een aanhangwagen achter uw voertuig hangt, dan is het belangrijk om te weten wat het maximale trekgewicht van de auto is. Dit is belangrijk om boetes en problemen met het voertuig te voorkomen.

Op uw papieren kentekenbewijs of op het kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) staat, in de meeste gevallen, welk gewicht u mag trekken met uw voertuig.

Op het papieren kentekenbewijs staan de trekgewichten vermeld als:

  • Maximum massa geremd (voor een aanhangwagen met remmen)
  • Maximum massa ongeremd (voor een aanhangwagen zonder remmen)

Op de kentekencard staan de trekgewichten vermeld als:

  • Technisch maximum massa aanhangwagen (geremd)
  • Technisch maximum massa aanhangwagen (ongeremd)

De volledige trekgegevens staan alleen bij een personenauto op de kentekencard vermeld.

Kan ik mijn aanhangwagen verzekeren?

In veel gevallen is uw aanhanger meeverzekerd met uw auto. Echter, hier zitten wel een paar regels aan verbonden. Als u schade rijdt bij een ander, dan is de schade die u veroorzaakt met uw aanhangwagen, verzekerd via uw WA verzekering. Daarvoor moet de aanhangwagen wel gekoppeld zijn aan uw auto.

De schade aan uw aanhangwagen zelf, valt niet onder de WA verzekering. Daarvoor moet u een aparte verzekering afsluiten.

Daarbij kunt u uw aanhangwagen ook tegen diefstal verzekeren. Vaak vraagt de verzekering hierbij om een code van een SCM goedgekeurd slot. Deze kunt u aanschaffen bij Aanhangwagens Zuid-Holland.

Hoe kan ik mijn aanhangwagen het best beladen?

  • Verdeel de lading gelijkmatig over de aanhangwagen;
  • Zware lading zoveel mogelijk in het midden proberen te plaatsen;
  • De kogeldruk moet tussen de 45 en 75 kilogram liggen, let hierop;
  • Lading goed vastzetten met spanbanden of touwen;
  • Controleer regelmatig de bandenspanning van de aanhangwagen;
  • Houdt u aan het maximale laadvermogen van de aanhanger.

Wat is de maximale snelheid die ik mag rijden met een aanhanger?

Er geldt een andere maximumsnelheid voor het rijden met een aanhangwagen dan wanneer u alleen met de auto rijdt. Binnen de bebouwde kom mag u maximaal 50 kilometer per uur rijden (tenzij is aangegeven dat de maximum snelheid lager is). Het maakt niet uit of uw aanhanger meer of minder weegt dan 750 kilogram en of hij geremd of ongeremd is.

Buiten de bebouwde kom mag u maximaal 80 kilometer per uur rijden (tenzij aangegeven is dat de maximum snelheid lager is). Het maakt niet uit of uw aanhanger meer of minder weegt dan 750 kilogram en of hij geremd of ongeremd is.

Op een autoweg of een autosnelweg mag u 90 kilometer per uur rijden (tenzij aangegeven is dat de maximum snelheid lager is). Deze maatregel is ingesteld om de doorstroming van het verkeer te bevorderen en geldt voor alle aanhangers tot 3500 kilogram (incl. belading).

Met welk rijbewijs mag ik een aanhangwagen trekken?

Voor meer informatie over wat voor soort aanhangwagen u mag trekken met welk rijbewijs verwijzen we u graag naar de speciaal daarvoor opgezette informatiepagina over rijbewijzen.

Welke bandenspanning moet er in mijn band?

De bandenspanning van uw aanhangwagen is vaak hoger dan die van uw auto, dit omdat de belasting hoger is. De bandenspanning van een aanhanger ligt tussen de 3.0 en 4.5 bar of tussen de 5.0 en 6.0 bar (dit laatste is veelal het geval bij een kleinere maat banden, 10 tot en met 13 inch). De druk staat vaak vermeld op de band zelf, let op want de eenheid staat vaak in PSI (Pounds/Square inch).

Als vuistregel kunt u aanhouden dat:

  • 1 bar gelijk staat aan 14.5 PSI
  • 100 PSI gelijk staat aan 6.9 bar

In onderstaande tabel hebben wij getracht u een overzicht te geven van de juiste bandenspanning per bandenmaatmaat.

Bandenmaat: Bar: PSI:
165/50 R13 2.7 39.2
185/70 R13 2.7 39.2
175 R14 4.5 65.3
185 R14 4.5 65.3
195/50 R13 6.2 89.9
195/50 B10 6.2 89.9
195/55 R10 3.5 50.8
195/65/15 4.5 65.3
195 R14 4.5 65.3

Hoe sluit ik een verlichtingsstekker aan?

Het kan zomaar gebeuren, bij het afkoppelen bent u niet meer helemaal zeker hoe de aansluitingen van de stekkers ook alweer zaten. Daarom hebben wij aansluitschema’s voor u samengesteld. Klik op de link om de stekkerschema’s te zien.